ZAPROJEKTUJ Z NAMI ŻYWNOŚĆ PRZYSZŁOŚCI! WEŹ UDZIAŁ W CHALLENGE LABS 2021

Czas czytania: 4min.

Niedawno rozpoczęła się rekrutacja uczestników do tegorocznej edycji warsztatów innowacji otwartej w sektorze rolno-spożywczym – Challenge Labs 2021. To prestiżowe, unikatowe w branży spożywczej wydarzenie, skupiające wokół najwybitniejszych ekspertów i specjalistów podejmujących wyzwania związane z projektowaniem produktów i rozwiązań jedzenia przyszłości. Całość wydarzenia realizowana jest w duchu projektowania innowacji metodą design thinking, service design oraz podejścia human centered design. O odpowiednie zastosowanie metod projektowania dba od początku do końca zespół Generatora Pomysłów.

 

Dwie poprzednie edycje zaangażowały w sumie ponad 100 uczestników oraz 24 ekspertów z branży spożywczej. Pokazały jak skutecznym sposobem projektowania innowacji są warsztaty innowacji otwartej, prowadzone z wykorzystaniem metodologii design thinking oraz human centered design.

W ubiegłych latach uczestnicy maratonu, pracując w 4-5 osobowych zespołach wypracowali rozwiązania i prototypy nowych produktów spożywczych oraz procesów usprawniających sektor rolno-spożywczy. Podczas finału wydarzenia zaprezentowali swoje koncepcje przed jury składającym się z mentorów, doświadczonych praktyków działających od lat w branży (dyrektorów innowacji, głównych technologów oraz przedstawicieli funduszy inwestycyjnych). Przykładowe produkty i rozwiązania wypracowane podczas drugiej edycji to wprowadzenie do dyskontów automatów z różnymi rodzajami makaronu, desery na bazie aquafaby czy biofu (masa wysokobiałkowa, powstała na bazie produkcji mikrobiologicznej).

Sprawdź szczegóły tegorocznej edycji i wypełnij FORMULARZ REKRUTACYJNY.

Czym jest Challenge Labs 2021?

Tegoroczna edycja Challenge Labs to maraton projektowania innowacji, którego uczestnikami będą doktoranci, naukowcy, profesjonaliści i specjaliści z branży spożywczej. Do udziału w maratonie zapraszamy zarówno technologów i inżynierów produkcji, specjalistów i managerów innowacji jak również osoby reprezentujące pozostałe obszary biznesowe w sektorze rolno-spożywczym. Podczas serii warsztatów przeprowadzimy zespoły uczestników przez etapy projektowania innowacji od zdefiniowania wyzwania do prezentacji inwestorskich. Uczestnikom zaprezentujemy również wyniki badania branżowego „Perspektywy rozwoju rynku spożywczego”, realizowanego w okresie lipiec – wrzesień 2021. Ostatniego dnia maratonu zespoły pod czujnym okiem mentorów przeprowadzą testy swoich koncepcji z konsumentami oraz przedstawią prezentacje inwestorskie gremium oceniającym projekty.

Szczegółowe informacje dotyczące tegorocznej edycji można znaleźć na stronie https://jedzenieprzyszlosci.pl/

Dlaczego warto wziąć udział?

Challenge Labs to unikatowe wydarzenie w branży, dzięki któremu możesz mieć wpływ na kierunek rozwoju projektowania innowacji na rynku jak również w swojej organizacji. Brzmi poważnie? To nie wszystko. Biorąc udział w maratonie:

  • Doświadczasz procesu projektowania innowacji w kontekście branży spożywczej od A do Z.
  • Poznajesz profesjonalne metody i narzędzia projektowania innowacji,
  • Zdobywasz wiedzę ekspercką i praktyczne doświadczenie z zakresu filozofii design thinking i service design,
  • Poznasz trendy i przewidywania ekspertów branżowych w kontekście przyszłości rozwoju produktów i technologii w obszarze spożywczo-rolnym,
  • Zyskujesz możliwość skonsultowania swoich pomysłów z ekspertami z sektora rolno-spożywczego,
  • Bierzesz udział w konkursie, którego nagrodą główną jest czek na 2000 euro!

Zobacz, co mówią o warsztatach uczestnicy pierwszej edycji Challenge Labs:

Rekrutacja trwa! – zgłoś się i działaj z nami

Masz co najmniej 2-letnie doświadczenie w branży spożywczej? Jesteś doktorem, naukowcem, profesjonalistą lub ekspertem z doświadczeniem i pomysłami na innowacje w branży rolno-spożywczej? Zgłoś się do udziału w maratonie projektowania innowacji i stwórz z nami jedzenie przyszłości!

Wypełnij FORMULARZ REKRUTACYJNY do 10 września i opisz nam dlaczego właśnie Ty powinieneś/powinnaś znaleźć się w grupie innowatorów sektora rolno-spożywczego.

Innowacje – czym są i co im sprzyja?

Całość wydarzenia skupiona jest wokół tematu projektowania innowacji. Skuteczność tworzenia kreatywnych rozwiązań zależna jest od kilku czynników m.in. różnorodnych umiejętności członków zespołu i perspektyw podejścia do problemu. O tym, co wpływa na proces kreowania najlepszych pomysłów, opowiada jeden z ekspertów-mentorów ubiegłych edycji Challenge Labs, Michał Sturtz, Innovation Director – Branding at MOWI.

Jeśli zainteresował Cię nasz foodhaton koniecznie odwiedź stronę Challenge Labs 2021 i zgłoś się  jako uczestnik, mentor lub partner biznesowy wydarzenia.