PRZYGOTOWANIE HACKATONU W BRANŻY ROLNO – SPOŻYWCZEJ, CZYLI WYKORZYSTANIE DESIGN THINKING ORAZ SERVICE DESIGN W PRAKTYCE

Czas czytania: 3min.

EIT Food Innovation Challenge Lab to hackaton, czyli maraton projektowania innowacji otwartej, podczas którego grupa ponad 60 młodych innowatorów w ciągu 3 dni tworzy pomysły na nowe rozwiązania produktowe, usługowe, technologiczne i opakowaniowe dla branży spożywczej. Projekt wykorzystuje metodyki Design Thinking, Service Design oraz Lean Start-up oraz podejście otwartych innowacji, polegające na wykorzystaniu pomysłów co realizuje ideę celowego przepływu wiedzy, pomysłów i technologii przyspieszających proces innowacji.

Do realizacji tego projektu poszukujemy ekspertów / mentorów, którzy zechcą wesprzeć młodych innowatorów w tworzeniu i rozwijaniu pomysłów na innowacje w branży rolno-spożywczej, FMCG oraz produkcji opakowań.

Poszukujemy ekspertów z obszarów:

  • Research and development produktów i opakowań
  • New Products Development
  • Brand Managerów
  • Inżynierów ds. Rozwoju Produktów / Opakowań
  • Managerów / Specjalistów ds. Innowacji

W pierwszej edycji Innovation Challenge Lab eksperci reprezentowali takie firmy jak: MOWI, Cedrob, Danone, Maspex (w tym marki Lubella oraz Łowicz).

Film podsumowujący pierwszą edycję Innovation Challenge Lab

Korzyści dla ekspertów:

  • Wsparcie własnym doświadczeniem młodych innowatorów, którzy będą tworzyć rozwiązania ważnych wyzwań w obszarze branży spożywczej
  • Możliwość zainspirowania się, zdobycia pomysłów oraz nowej wiedzy na potrzeby własnej, codziennej pracy w kontekście usprawnień, rozwoju i innowacji
  • Możliwość przekazania kluczowych wartości realizacji projektów młodym innowatorom, którzy tworzą innowacje z potencjałem wpływu na całą branżę spożywczą
  • Poznanie metod i narzędzi nadających strukturę procesom kreatywnym, związanym z projektowaniem nowych produktów i usług
  • Możliwość obserwowania grup / zespołów projektowych pracujących z wykorzystaniem metod i narzędzi projektowania innowacji (Design Thinking, Service Design, Lean Start-up)
  • Zebranie pomysłów na rozwiązanie problemu / wyzwania wskazanego przez eksperta (uczestnicy pracują nad tematami wskazanymi przez ekspertów)
  • Rozwój sieci kontaktów w branży oraz budowanie relacji w środowisku sprzyjającym nowym pomysłom, innowacjom i pozytywnym doświadczeniom
  • Dobra zabawa i duża dawka inspiracji w grupie osób otwartych na nowe pomysły, rozwiązania i przełamywanie schematów w działaniu

Zaangażowanie ekspertów / mentorów w projekt składa się z dwóch etapów (dobrowolnego udziału):

  • 45 min. wywiad on-line dotyczący wyzwań branży w obecnych realiach rynkowych. Na podstawie wywiadów z ekspertami zostaną określone konkretne wyzwania biznesowe / technologiczne, z którymi zmierzą się uczestnicy wydarzenia
  • udział w 2-dniowym wydarzeniu (hackaton), które odbędzie się pod koniec października 2020

Wypowiedzi ekspertów pierwszej edycji Innovation Challenge Lab:

Katarzyna Mroczka – Brand Manager – Grupa Maspex

Michel Sturtz – New Products Development Director

Anna Rogalska – Inżynier ds. Rozwoju Opakowań – Danone

Jesteś zainteresowany? Masz dodatkowe pytania? Skontaktuj się z nami mailowo: monika@generatorpomyslow.pl lub telefonicznie: +48 536 755 075.

A jeśli chcesz dowiedzieć się jak merytorycznie przygotować, zorganizować i przeprowadzić hackaton (warsztaty innowacji otwartej) zerknij koniecznie do naszych artykułów.