PRZYGOTOWANIE HACKATONU W BRANŻY ROLNO – SPOŻYWCZEJ, CZYLI WYKORZYSTANIE DESIGN THINKING ORAZ SERVICE DESIGN W PRAKTYCE
Czas czytania: 3min.
EIT Food Innovation Challenge Lab to hackaton, czyli maraton projektowania innowacji otwartej, podczas którego grupa ponad 60 młodych innowatorów w ciągu 3 dni tworzy pomysły na nowe rozwiązania produktowe, usługowe, technologiczne i opakowaniowe dla branży spożywczej. Projekt wykorzystuje metodyki Design Thinking, Service Design oraz Lean Start-up oraz podejście otwartych innowacji, polegające na wykorzystaniu pomysłów co realizuje ideę celowego przepływu wiedzy, pomysłów i technologii przyspieszających proces innowacji.
Do realizacji tego projektu poszukujemy ekspertów / mentorów, którzy zechcą wesprzeć młodych innowatorów w tworzeniu i rozwijaniu pomysłów na innowacje w branży rolno-spożywczej, FMCG oraz produkcji opakowań.
Poszukujemy ekspertów z obszarów:
- Research and development produktów i opakowań
- New Products Development
- Brand Managerów
- Inżynierów ds. Rozwoju Produktów / Opakowań
- Managerów / Specjalistów ds. Innowacji
W pierwszej edycji Innovation Challenge Lab eksperci reprezentowali takie firmy jak: MOWI, Cedrob, Danone, Maspex (w tym marki Lubella oraz Łowicz).
Film podsumowujący pierwszą edycję Innovation Challenge Lab
Korzyści dla ekspertów:
- Wsparcie własnym doświadczeniem młodych innowatorów, którzy będą tworzyć rozwiązania ważnych wyzwań w obszarze branży spożywczej
- Możliwość zainspirowania się, zdobycia pomysłów oraz nowej wiedzy na potrzeby własnej, codziennej pracy w kontekście usprawnień, rozwoju i innowacji
- Możliwość przekazania kluczowych wartości realizacji projektów młodym innowatorom, którzy tworzą innowacje z potencjałem wpływu na całą branżę spożywczą
- Poznanie metod i narzędzi nadających strukturę procesom kreatywnym, związanym z projektowaniem nowych produktów i usług
- Możliwość obserwowania grup / zespołów projektowych pracujących z wykorzystaniem metod i narzędzi projektowania innowacji (Design Thinking, Service Design, Lean Start-up)
- Zebranie pomysłów na rozwiązanie problemu / wyzwania wskazanego przez eksperta (uczestnicy pracują nad tematami wskazanymi przez ekspertów)
- Rozwój sieci kontaktów w branży oraz budowanie relacji w środowisku sprzyjającym nowym pomysłom, innowacjom i pozytywnym doświadczeniom
- Dobra zabawa i duża dawka inspiracji w grupie osób otwartych na nowe pomysły, rozwiązania i przełamywanie schematów w działaniu
Zaangażowanie ekspertów / mentorów w projekt składa się z dwóch etapów (dobrowolnego udziału):
- 45 min. wywiad on-line dotyczący wyzwań branży w obecnych realiach rynkowych. Na podstawie wywiadów z ekspertami zostaną określone konkretne wyzwania biznesowe / technologiczne, z którymi zmierzą się uczestnicy wydarzenia
- udział w 2-dniowym wydarzeniu (hackaton), które odbędzie się pod koniec października 2020
Wypowiedzi ekspertów pierwszej edycji Innovation Challenge Lab:
Katarzyna Mroczka – Brand Manager – Grupa Maspex
Michel Sturtz – New Products Development Director
Anna Rogalska – Inżynier ds. Rozwoju Opakowań – Danone
Jesteś zainteresowany? Masz dodatkowe pytania? Skontaktuj się z nami mailowo: monika@generatorpomyslow.pl lub telefonicznie: +48 536 755 075.
A jeśli chcesz dowiedzieć się jak merytorycznie przygotować, zorganizować i przeprowadzić hackaton (warsztaty innowacji otwartej) zerknij koniecznie do naszych artykułów.